Valentijn Drexhage

De 19 zwart/wit foto’s op A4 formaat van Valentijn Drexhage in Studio VC zijn op allerlei plaatsen genomen. Van Japan tot het Zeeuwse Dishoeck, van zijn woonplaats Dordrecht tot het Spaanse Sevilla. Met nog vele pleisterplaatsen die hij op zijn reizen aandeed daartussen. Maar het gaat hem niet om het reisverslag, het vastleggen van typische gebouwen of landschappen.

Drexhage is altijd op zoek naar een spanningsboog, naar vreemde associaties en tegenstellingen. Of samengevat naar het mysterie in het beeld. ´Waar eindigt deze weg…Wat klopt hier niet…hoe lopen deze lijnen…Daarom keert de kijker vaak op zijn schreden terug als hij van beeld tot beeld gaat. Heb ik wel goed gezien, wat die foto mij aanreikt. Die vraag zie je in de motoriek van de kijker. In zijn vrij minimalistische foto´s daagt de fotograaf de kijker dus uit. Ga met mij mee op zoek naar het mysterie. Daarbij krijgt de kijker volop de kans zijn eigen verhaal in de foto te leggen. Het gaat dus om een dubbel creatief proces. Zowel van fotograaf als beschouwer.

Al sinds zijn vroege jeugd neemt fotografie een grote plaats in het leven van Drexhage in. Hij koos echter voor een studie geneeskunde, om als kinderarts te gaan werken in Zeeland en Dordrecht. Hij pakte zijn oude passie weer op, nadat hij zijn artsenloopbaan had beëindigd. De gelouterde fotografe Anouk Gielen, verbonden aan het Nederlands Foto Museum, is zijn coach tijdens zijn verdere ontwikkeling als fotograaf. Techniek, vlakverdeling, scherpte/diepte contrast, het zijn thema´s die ze samen, in dialoog, uitdiepen.

Op zijn verzoek is het uitgangspunt altijd het basale van de foto, figuur, achtergrond, scherpte. `Ik kies niet voor de oneindige bewerkingsmogelijkheden waarmee de computer de fotograaf verleidt. Ik gebruik frekwent de hoofdmodus van het toestel. Om me te concentreren op het beeld, het mysterie dat zich aandient.` De foto´s van Valentijn Drexhage zijn n Studio VC te zien tot eind september.

Prijzen

Ingelijst op A3 formaat: € 200 tot € 250.
Beperkte oplage.

Cv v.r.drexhage (1952-heden)

1988 – 2002 werkzaam als kinderarts in ziekenhuis Walcheren, Vlissingen.

2002 – 2016 werkzaam in het Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht.

Mijn activiteiten als kinderarts heb ik inmiddels gestaakt.

Sinds 2017 volg ik in Rotterdam bij Anouk Gielen lessen in fotografie.

De Covid heeft ook mijn activiteiten zwaar onder druk gezet, waardoor eerdere publicatie van de foto-opnamen werden gecanceld.

Ik ben daarom zeer verheugd wederom een kans te krijgen om mijn werk aan u te laten zien. Neem de tijd om ze te bekijken en ervaar dat er dat er iets van samenhang bestaat tussen de beelden. Het licht is essentieel, Zonder licht geen schaduw.

Enjoy.