Marco de Nood

Fotograaf Marco de Nood brengt in StudioVC een viertal foto’s uit zijn serie Finland. Verstilde natuuropnamen, waarbij een overweldigend kleurpalet samengaat met de verwijzing naar vergankelijkheid. Schoonheid is meestal van korte duur. De Dordtenaar wil de kijker tot in de ziel raken met zijn foto’s die hij maakte tijdens zijn reizen over de gehele wereld. Waar komt de mens vandaan, en wat vinden we daarvan terug in zijn culturele uitingen.

Zo confronteert hij ons met de bewoners van het Surinaamse oerwoud en de Filippijnen, maar ook met de rotstekeningen in de Sahara. Zijn werk is bijeengebracht in een groot aantal boeken.

In de jaren die zo kenmerkend waren voor de transitie van onze samenleving, de jaren zeventig, was Marco te vinden op plaatsen waar het ‘gebeurde’. Acties tegen de plaatsing van kruisraketten, de aantasting van ons milieu of de woningnood. Later specialiseerde hij zich in het fotograferen van architectuur en museale kunst. Maar al lijken de onderwerpen die hij voor zijn lens kreeg verschillend, het gaat steeds om de mens.

De natuur, in al haar woestheid was van oorsprong het huis van de mens, zoals de stedenbouwkundige concepten dat nu zijn. In beide biotopen is het een kwestie van leven en heel vaak overleven.

Klik HIER om een PDF te openen met de foto’s.